Gudhjemtørklædet 2016. Vidste du at…

… Runa Jensens, kunstneren bag Gudhjemtørklædet 2016, yndlingssted på Bornholm er gåturen fra Melsted Strand til Kobbeåens vandfald, Stavehøl?

“Her har jeg tit forsøgt at liste mig tæt på hejrer, der står og ´fisker´, de er meget vågne og svære at overraske.  Jeg har set dag-aktive flagermus, anemonetæpper om foråret, gået med høje knæløft i dyb sne,  set en kat med en stor fisk på åbredden, og mest af alt lyttet til åens forskellige klukkende melodier. Turen kan anbefales på alle årstider og især tidligt forår, hvor vandmængden er størst,” fortæller Runa.

Vi, i Hoddan, valgte Runa som årets kunstner til Gudhjemtørklædet fordi Runa med sit design “Figen” netop indfangede den stemning som printet på Gudhjemtørklædet er blevet kendt for: bornholmske kuriositeter, der danner grundlag for historiefortælling. Og for Runa var valget af figentræet indlysende: “Figentræet valgte jeg fordi det er et af vartegnene for Gudhjem, og Bornholm i det hele taget, som et af de få steder i Danmark, hvor figentræet stortrives. Motivet står oplagt i min egen gårdhave i Rønne, i form af et 3-4 meter højt træ.”

Men Runa havde også en anden tanke med motivet som er en direkte reference til produktionen: “Dernæst valgte jeg figentræet fordi det også står i Kathmandu, Nepal, hvor tørklæderne bliver håndvævet.” Og Runa ved netop dette da hun i 2014 rejste sammen med Hoddan til Nepal for at lære mere om produktionen af Hoddans produkter, da Runa i sommeren 2015 skulle arbejde i butikken i Gudhjem. “Det er et virkelig venligt og gæstfrit folk at besøge,” fortæller Runa og håber at fremtiden bringer lysere tider, “nu hvor de stadig er udfordrede af eftervirkninger af det forfærdelige jordskælv i 2015, håber jeg turisterne er begyndt at vende tilbage.”

Om den kreative proces fortæller hun at, “som kreativ person, har jeg prøvet kræfter med lidt af hvert, fra tegning og akvarel, til keramik og vejrhaner i smedejern. Man skal vel ikke begrænse sig! Det har været sjovt og ikke helt let at lave et tørklæde, få figuren placeret på stoffet i en god rytme osv.”

Fremtidsplanerne for det næste projekt ligger ikke helt fast men Runa fortæller at: “nu efter arbejdssæsonen på Bornholm, er blyanten kun så småt ved at blive varmet op igen, så hvem ved hvor den vil henad nu.”

Runa har ikke en hjemmesiden men kan kontaktes via e-mail: runajensen@yahoo.dk

Vi vil gerne sige tak til Runa for at bidrage med det smukke figen design til Gudhjemtørklædet 2016.