Når du tror din uldtrøje er færdig…

Du har sikkert hørt et og andet om pleje af uld- og cashmeretøj og vi vil med dette blog indlæg give vores gode råd til plejen af disse utroligt lækre garderobeklassikere, som kan give lige så meget glæde som frustration, da de altid vil afsløre, at de bliver brugt flittigt. Uld og cashmere fnuldrer. Punktum. Det vil gøre det i mere eller mindre grad. Graden af fnulder afhænger af flere faktorer.

Det er korrekt, at det afhænger af kvaliteten af garnet som tøjet er lavet af, men det betyder ikke, at ligningen ser således ud: “god kvalitets garn = ingen fnulder”.

Helt basalt kan vi skrive ligningen:  “forholdet mellem korte hår til lange hår =  graden af fnulder”. Garn, der kun består af korte hår, vil fnuldre mere da de korte hår nemt arbejder sig ud af garnet. Jo længere hårene er jo mere kraft skal der til for at de arbejder sig ud af garnet. Og heraf kan vi så konkludere, at garn der ikke fnuldre kun består af lange hår? Nej. Så nemt er det desværre ikke. For en måde af at blande de billigere, korte hår ind i uld er ved at binde de korte hår med nogle meget lange fibre af diverse herkomster. F.eks. kan man blande syntestiske fibre ind i naturproduktet, for at gøre produktet billigere og mere slidstærkt. Dette er ikke nødvendigvis en dårlig ting, for en frakke der både varmer og er slidstærkt er kærkommen for mange, men vi i Hoddan laver uld- og cashmereprodukter, der skal helt ind til huden, og derfor ønsker vi at bruge rene naturfibre for den ultimative komfort.

Men fortvivl ej, her kommer gode råd til at forlænge dine uld- og cashmereprodukter, uanset mærke:

Fnulder: Til at fjerne fnulder fra strikken anvendes en uldkam. Den kan købes lige her (når du køber strik i Hoddan får du en gratis uldkam med). Læg trøjen på en jævn flade, træk kammens sandpapiragtige flade ned over strikken. 5-10 strøg hen over de udsatte steder er nok. Denne procedure skal foretages flere gange efter trøjen er blevet anvendt ind i mellem. Når de korte hår efterhånden har bevæget sig ud af strikken, vil den stoppe med at fnuldre. Vi anbefaler ikke at anvende en barbermaskine, da der er en risiko for at garnet bliver skåret over.

Vask: Undgå så vidt muligt at vaske dine uld- og cashmereprodukter. De indeholder naturlig olie, lanolin, som er selvrensende. Hæng blot dit produkt ud til luftning i skyggen på en stille dag. Såfremt det er nødvendigt at vaske (hvis tomatsuppen eksploderede på din strik), anbefaler vi at vaske i vaskemaskinen på uldprogram. Vaskemaskinerne er i dag blevet så avanceret, at de faktisk tager bedre hånd om dine uld- og cashmereprodukter end håndvask. En god vaskemaskine afmåler den perfekte temperatur, og er meget nænsom. Brug altid uldvaskemiddel. Husk at tage tøjet ud af vaskemaskinen med det samme, og læg uld- og cashmere tøjet på ufarvede håndklæder, og lad dem tørre fladt. NB! Uld må aldrig hænges op når det er vådt, ej heller vrides, da fibrene vil være meget tunge af vand og tøjet vil blive trukket ud af form. Når strikken er tør, kan den evt. stryges på uldindstillingen på strygejernet.

Opbevaring: Den helt større strik foldes og pakkes i pose med lavendel eller cedertræ, disse er med til at holde møl og andre kryb, for hvem uld og cashmere er en delikatesse, væk. Såfrem du har opdaget møl eller blot vil være på den sikre side, kan du komme uldtrøjen i en tæt plasticpose og lægge den i fryseren natten over. Dette er med til at slå æg og insekter ihjel.

Reparation: Uld og cashmere vil blive slidt med tiden, og der er især albuerne, der slides hul på når man har elsket sin strik i lang tid. Et godt råd er derfor at stoppe skaden ved at se de åbne ender, samt at sætte en strikket “patch” på albuen, f.eks. i en kontrastfarve. Så forlænger du din striks levetid. Mindre huller kan oftes repareres med nål og tråd, mens større måske kan reddes ved at sy en sjov, broderet patch på.